joi, 22 septembrie 2011

Ciorba de fasole cu ciolan afumat

De cateva zile ma tot gandeam la o ciorba de fasole cu ciolan afumat asa ca ieri am luat initiativa si am plecat la Auchan de unde am luat un ciolan frumos afumat, iar fasolea o aveam pe balcon, cumparata de vreo 2 saptamani de mama de prin zona Sibiului, o fasole frumoasa alba neamestecata.




Ingrediente:

fasole boabe, eu am pus cam jumatate de kg
un ciolan, al meu a avut cam 1 kg
2 cepe
2 morcovi
telina
foi de dafin
cateva crengute de cimbru uscat
sare
piper
boia


Mod de preparare:

Am pus intr-o oala ciolanul, am pus apa cat sa il acopere, i-am pus putina sare si l-am lasat sa fiarba cam 1 ora jumatate- 2 ore pana cand carnea de da usor jos de pe os. Cand e fiert se scoate intr-un castron si se lasa sa se raceasca.

In alta oala am pus fasolea la fiert, cu cateva foi de dafin si sare. Inainte sa inceapa apa am schimbat-o. Apoi cand este aproape fiarta fasolea, se da focul mai mic.

Intr-o tigaie se caleste ceapa in putin ulei, iar apoi dupa ce devine aurie se adauga vreo 2-3 min si morcovii si telina taiate cubulete. Apoi se adauga in oala de fasole si se lasa sa fiarba pana cand sunt fierte legumele.

Se pune sare si piper dupa gust, boia, se adauga crengutele de cimbru si se lasa sa fiarba pe mic. Intre timp ciolanul se taie felii, sau cum va place, si il punem peste fasole.

Se mai fierbe putin si e gata.

Noi am servit-o cu ceapa rosie cu putina sare si otet.

Pofta buna!




duminică, 18 septembrie 2011

Prajitura cu mere


      Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de Laura Adamache!

      Dupa ce am rasfoit cartile bunicii, revistele Practic si retetarele Click pentru femei am gasit o reteta minunata si aspectuoasa cu mere , numai buna pentru o sambata insorita de toamna!



Ingrediente:

5-6 mere
nitel zahar brun
putin miez de nuca
zeama de lamaie

Pentru blat:

7 oua
300 g zahar
100 g unt
350 g faina
1 lamaie
1 praf de sare
1 pliculet praf de copt







Mod de preparare:

      Se mixeaza galbenusurile spuma cu zaharul si untul. Se adauga coaja rasa de lamaie si faina amestecata cu praful de copt.

      Separat de bat albusurile spuma tare cu un praf de sare si se incorporeaza usor in amestecul de galbenusuri.

      Merele se curata de coaja, se taie in jumatate si se curata de seminte. Eu am un aparat special cu care scot cotorul marului. Jumatatile se cresteaza usor cu un cutit bine ascutit si se stropesc cu zeama de lamaie.

      Se toarna aluatul intr-o forma de tort (eu am avut o forma de sticla rotunda) unsa si tapetata si se introduce la cuptor pentru 15 minute. Se scoate tava din cuptor si se pun jumatatile de mere cu crestaturile in sus. Se adauga in crestaturile marului miez de nuca taiat si deasupra se presara zahar brun. Se mai coace apoi cam 40 de minute (faceti testul cu scobitoare cel mai bine sa vedeti daca e gata).

      Se lasa sa se raceasca, iar mai apoi se serveste!

Salata marocana


Vara fiind pe sfarsite am ales pentru sambata la pranz drept antreu o salata cu o varietate de legume proaspete de sezon. Salata se face rapid si este delicioasa!

Ingrediente:

1 vanata mare
3-4 linguri ulei pentru prajit
1 ardei capia
2 rosii fara pielita
1 ceapa rosie
3 catei de usturoi
busuioc verde
patrunjel verde

Pentru sos vinegreta:

2 linguri ulei de masline
zeama de lamaie
sare
piper

Cum se prepara:

Se taie vanata felii subtiri, se pudreaza cu sare si se lasa la scurs circa 30 de minute. Se spala apoi sub jet de apa, se storc de apa avand grija sa nu se rupa si se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se scot pe prosoape absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime.

Se aseaza intr-o salatiera feliile de vanata intercalate cu rosii taiate cuburi, rondele de ardei capia, ceapa, usturoi taiat felii, busuioc si patrunjel. Legumele le-am asezat in straturi si am obtinut astfel o paleta coloristica minunata.

Separat se amesteca 2 linguri de ulei de masline, zeama de lamaie (cat doriti de acru, eu am pus un sfert), sare si piper dupa gust. Cu sosul obtinut se asezoneaza salata si se serveste mai apoi cu felii de paine prajita.