joi, 25 noiembrie 2010

Casuta de turta dulce (2009)

Aceasta casuta de turta dulce am facut-o anul trecut de Craciun. Mi-a luat cam 4 ore pana sa fie gata finisata.Reteta o am de pe internet si este destul de buna.

Pentru a realiza căsuţa din turtă dulce aveţi nevoie de :  250 g unt fără sare, 200 g zahăr tos brun, o căniţă de miere, 600 g făină, 2 linguriţe praf de copt, 4 linguriţe ghimbir măcinat.

Decorul va fi realizat din :  200 g fulgi de migdale, 2 albuşuri de ou, 500 g zahăr pudră , plus extra pentru presărare, 125 g mini batoane din ciocolată, selecţie generoasă de dulcuiuri, 1 mini rulou de ciocolată, câteva biluţe argintii comestibile pentru decor.

1. Se încălzeşte cuptorul la 200 grade C. Se dizolvă untul cu zahărul şi mierea într-un vas. Se amestecă făina cu praful de copt şi ghimbirul măcinat într-un bol mare, apoi se adaugă unt compoziţiei pentru a obţine o cocă. Dacă nu se leagă, se adaugă un strop de apă. Secretul unei turte dulci reuşite: trebuie frămăntată de trei-patru ori. Mulţi o frămăntă doar o dată, dar nu iese suficient de afânată.

2. Se decupează modelul. Se aşează o foaie pergament pe suprafaţa de lucru şi se întide un sfert din aluat la grosimea a doua monede. Se taie una dintre secţiuni, apoi se transferă bucata de turtă dulce pe hârtia pergament, într-o tavă, se repetă procedeul cu aluatul rămas, rulând din nou bucăţile rămase, până când se obţin doi pereţi laterali, doi pereţi faţă- spate şi două plăci de acoperiş. Aluatul ramas poate fi decupat în formă de pomi de Crăciun.

3. Se aleg fulgi întregi de migdale şi se înfing în plăcile de acoperiş, cu partea îngustă în sus pentru a arăta ca ţiglele de pe acoperiş.  Se coc toate secţiunile 12 minute, până când devin ferme şi puţin mai închise la culoare pe margini . Se lasă să se răcească alte câteva minute, pentru a se întări, apoi se decupează uşor pe margini după model, pentru a obţine margini precise.

4. Se pun albuşurile e ou intr-un bol mare, se adaugă zahărul pudră, apoi se amestecă pentru a obtţne o glazură groasă şi moale. Se pune glazura într-un sprit cu capăt de mărime medie. Se traseaza glazura pe marginile pereţilor , unul câte unul, pentru a-i fixa împreună. Folosiţi un bol mic ca suport pentru pereţii din interior. Apoi se lasă să se răcească câteva ore.

5. Odată uscaţi pereţii , se îndepărtează bolul şi se fixează plăcile acoperişului . Unghiul este abrupt astfel că va fi nevoie să le menţineti presate câteva minute, până când galzura începe să se usuce. Se lasă să se răcească complet, cel mai bine peste noapte. Pentru decor, se aplică cu spritul putină glazură pe lungimea a 20 de minibatoane de ciocolată şi se aplică pe lăţime , pe pereţii exteriori ai casei.  Folosiţi trei, pe lungime, pentru uşă.

6. Cu ajutorul glazurii, se lipesc bomboane de jur împrejurul uşii şi deasupra acesteia. Pentru a crea ţurturii, se ţine spritul într-un unghi de 90 grade cu acoperişul şi se trasează glazura , mişcând capătul spritului înainte şi înapoi  până când galzura va lăsa o dâră ascuţită. Astfel se decorează partea din faţa casei. Se taie în diagonală mini-ruloul de ciocolată , apoi se fixează cu glazura pe acoperişul casei, pentru a crea hornul. Se aşează puţina glazură şi deasupra lui .

Pentru decor am folosit nuca de cocos iar pentru omuletii de zapada martipan, boabe de piper, cuisoare, colorant rosu pentru palarie.

10 comentarii:

  1. Foarte frumoasa! Te asteptam si anul acesta cu o noua casuta frumoasa, si mai frumoasa decat cea de anul trecut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoasa e! Nu am construit niciodata o casuta din turta dulce :( Poate ma incumet anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos....da mi-am propus pentru anul acesta o casuta mai maricica, dureaza cam mult realizarea dar merita! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumoasa casuta si reteta foarte interesanta!complimente!o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Superba ! Esti priceputa..felicitari!
    ciao!

    RăspundețiȘtergere
  6. oricat m-as chinui stiu ca nu o sa-mi iasa atat de fabuloasa ca si tie :)

    :***

    RăspundețiȘtergere